Türkmenistan ilk ve Orta Asya’nın en büyük Garlyk Madencilik ve İşleme Tesisi yakın bir tarihte hizmete açılacak. Bu tesisin hizmete açılması ile Türkmenistan ekonomisinde yeni bir dal madencilik sektörü doğacak. Bu proje bu sektördeki son teknolojiler kullanılarak, inşa edilmiştir.
Bu madencilik ve işleme sanayisinin merkezi Amuderya nehrinin sağ kıyısındaki Köytendağ ilçesinde yer alan Garlyk potasyum yatağıdır.
Bu sanayi tesisinde potasyum tuzu yerin altından çıkarılarak, yeniden işlenecek ve gübre olarak yurtdışına ihraç edilecek.
Bu stratejik öneme sahip proje Türkmenistan ile Belarus arasındaki uzun yıllara dayanan işbirliği sonucunda hayata geçirildi. Söz konusu proje, her iki ülkeye önemli fayda sağlayacak. Bu bağlamda, Belarus tarafı Türkmen uzmanlarının yetiştirilmesine de önemli katkı sağlamıştır.
Jeolojik çalışmalara göre, Garlyk potasyum yatağının hammadde rezervi 2 milyar ton potasyum tuzunu kapsamaktadır. Potasyum tuzu potasyum gübresinin üretilmesi için önemli hammadde teşkil etmektedir. Potasyum gübresi tarım ürünlerinin verimliliğini artırmaktadır, onların çeşitli hastalıklara, iklim şartlarına karşı dirençlerini güçlendirmektedir.
Tesisim tam kapasite çalışması için her sene 7 milyon tondan fazla maden üretilecektir. Tesiste üretilecek potasyum gübresi ülkenin ihtiyacını karşılayacak ve 1 milyon tondan fazla gübrenin yurtdışına ihraç edilmesine imkân sağlayacak. Tesiste toplamda her sene 1,4 milyon ton gübre üretilecek.
Bugünkü günde dünya piyasasında potasyum gübreleri diğer gübrelere göre, daha fazla ihracat potansiyeline sahiptir. Demek, bu tesis gelecekte ülke bütçesine yabancı paranın gelmesini sağlayacak.
Belarus devlet şirketi tarafından inşa edilen bu proje, Belarus’un üst düzey devlet yetkililerinin de her zaman gündeminde olmuştur. Belarus’un yetkilileri sık sık bu tesisin inşaat alanında ziyaret etmiştir. En son Belarus Ulusal Meclis Başkanı Mihail Myasnikoviç 15-18 Mart tarihlerinde Türkmenistan’ı ziyaret ederek, Garlyk Madencilik ve İşleme tesisinde bulundu. Belarus heyeti, tesisin inşasının tamamlanması ve Türkmen devletine devredilmesi konuları görüştü. Tesisin 31 Mart 2017 tarihinde, Türkmenistan ve Belarus Devlet Başkanlarının katılımıyla hizmete açılması beklenmektedir.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)