GENERAL

Türkmenistan petrolü, yeniden Rusya’da

Türkmenistan petrolünün, 2 yıldan sonra tekrar Rusya üzerinden ihracatına başlandı. Rus haber ajanslarinda yer alan habere göre, Rusya’nın Mahaçkala limanına Türkmen petrolü ulaştı. Türkmenistan’ın Alaca petrol tankeri ile Rusya’ya 6 bin ton petrol ulaştırıldı.

Türkmen petrolü, Hazar denizi aracılığıyla tankerlerle Mahaçkala limanına ulaşarak, Dagnefteprodukt şirketinin ekipmanı ile tanklara pompalanır. Buradan da Transneft şirketinin boru hattıyla müşterilere ulaştırılacak.

Aralık 2016 yılında Mahaçkala limanına Türkmen petrolünün ulaşması kesilmişti. Tedarikçiler, sevkiyat sırasında petrol kayıplarını gerekçe göstermişti. Daha sonra Türkmen petrolü, Azerbaycan’a yönlendirilmişti. Bu güzergahta Bakü-Tiflis-Ceyhan hattıyla Türkmen petrolünün sevkiyatı gerçekleştirilmişti ve bu sevkiyat halen devam ettirilmektedir.

Mahaçkala ticari limanının genel müdürü Murad Hidirov, limanda sıvı kargonun nakliyesi ile ilgili durumun, Vladimir Vasilyev'in Dağıstan başkanlığına atanmasından sonra değişmeye başladığını kaydetti. Onun desteğiyle Türkmen petrolünün güvenli geçişi ve Makhachkala limanı üzerinden nakliyesine başlandığını kaydeden Hidirov, bu sene 1,5 milyon ton Türkmen petrolünü kabul edeceklerini kaydetti.

Murad Hidirov’a göre, 2019 yılında Hazar Denizi’ndeki Rusya’nın önemli limanında dökme yüklerin miktarı arttırılacak. Rus limanın Türkmen petrolü ile aynı zamanda Kazak petrolünün de sevkiyatını yapacak. Kazak petrolünün sevkiyat miktarı 2 milyon ton civarında olacak.

Ýene-de okaň

Cooperation Discussed on the “Karabakh” and “Akhal-Teke” Horses

The synchronisation of the development of the Baku and Turkmenbashi ports has been discussed

Turkmen School Students Participate in a STEM Olympiad in Astana

National Leader of the Turkmen People Congratulates President of Azerbaijan and Prime Minister of Armenia on Receiving the “Zayed Award for Human Fraternity”

Olympic Council of Asia Signs Host City Contract for the 2029 Asian Winter Games in Almaty

Turkmenistan and UAE to Develop Economic Cooperation Program