GENERAL

Uyuşturucu ve kaçak sigaralar yok edildi

Türkmenistan’da yapılan operasyonlar sonucunda ele geçirilen uyuşturucu maddeleri ve kaçak sigaralar toplu olarak imha edildi. Toplu imha etkinliği, başkent Aşkabat’ın yakınlarındaki Ahal vilayetinin Ak buğday ilçesi Bagabat kasabasında gerçekleştirildi. Türkmenistan Hükümeti, Bakanlar Kurulu’na bağlı Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu ve İç işleri Bakanlığı’nın organize ettiği etkinliğe, askeri yetkililer, yabancı büyükelçiler, uluslararası örgüt temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve yaşlılar davet edildi.

Kolluk güçleri tarafından ortaklaşa düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu ve sigara özel fırınlarda yakıldı. Törene katılanlara çeşitli poşetlerde ve ambalajlanmış olarak ele geçirilen uyuşturucu maddeleri gösterildi. Ardından törene katılanlar isteğe göre, poşetleri fırına attı. İmha süreci askeri yetkililer ve özel uzmanlar tarafından sonuna kadar kontrol altında tutulmaktadır ve uyuşturucu ile sigaranın tamamen imha edildiğine görülmektedir.

Her sene Haziran ve Aralık aylarında toplu uyuşturucu imha etkinliğinin yapılması, Türkmenistan’ın uyuşturucuya karşı gösterdiği kararlı bir mücadelenin kanıtıdır.

Türkmenistan uyuşturucu yanı sıra kaçak sigaraya karşı da mücadele etmektedir. Ülkede tütün ve türün ürünlerinin zararlı olduğu dair bilgilendirme çalışmaları sürdürülmektedir. Pek çok alanda sigara içme yasağı yürürlükte. Ülkede tütün ile mücadele kapsamında dumansız hava sahalarının genişletildiği bildirildi. 2000 yılından bu yana ülkede toplumsal alanlarda sigara içme yasağı bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü temsilcilerinin bildirdiği gibi, son yıllarda Türkmenistan Avrupa bölgesinde en az sigara içilen ülke konumunda. 

Ýene-de okaň

The film “The Composer” has been honored with special awards by TURKSOY

Success of Turkmen Youth in Astana: “Oguzrobot” Secures Qualification for Competition in China

Young Robotics Specialists of Turkmenistan Return from Dubai with 12 Medals

EU–Turkmenistan Partnership: Reviewing Achievements in 2025 and Looking Ahead to 2026

Press-meeting: Ashgabat-Tbilisi: a living bridge between ideas and new opportunities

Mobile Application of the Ministry of Foreign Affairs of Turkmenistan Launched