GENERAL

Türkiye’nin de dahil olduğu Lapis Lazuli projesi hızlandırılıyor

15 Kasım 2017’de Aşkabat’ta gerçekleştirilen 7. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Toplantısında (RECCA VII) imzalanan Afganistan, Gürcistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Transit Taşımacılık Koridoru (Lapis Lazuli) projesi hızlandırılıyor.

Türkmenistan bu konuda gereken adımları atarak, projenin aktif bir faal alması için çaba gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Türkmenistan’dan bir üst düzey heyet, Azerbaycan’ı ziyaret ederek, bu projeyi Azeri yetkililer ile görüştü.

Şimdi Lapis Lazuli projesi ile ilgili Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde bir uluslararası konferans düzenlenmesi hedefleniyor. Bununla ilgili ulaştırma ve iletişimden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, video-konferansı çalışma toplantısında Türkmenistan Devlet Başkanı’na bilgi verdi.

13 Nisan 2018 tarihinde Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda Lapis-Lazuli uluslararası transit ulaşım koridoru anlaşmanın hayata geçirilmesi için birinci uzmanlar toplantısı gerçekleştirilmişti. Bu toplantıda anlaşmayı imzalayan ülkelerin sınırları içerisindeki ana kullanımda olan ulaşım güzergahları hakkında bilgiler değerlendirilerek, taraflar anlaşma çerçevesinde ücretlerin kabul edilebilirlik derecesine getirme konusunu incelemişti.

Lapis Lazuli Koridoru, Afganistan, Gürcistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında demiryolu ve otoban ağları olarak biliniyor. Bu koridorla, Karadeniz'deki limanlar kullanılarak veya Bakü-Tiflis-Kars demiryolu üzerinden Boğaz Köprüleri ve Marmaray aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan bir transit koridor oluşturulması hedefleniyor.

Bu koridor Güney Asya, Orta Asya, Kafkas bölgesi ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak. Ürünlerin nakliye zamanı ve maliyetler azalacak.

Ýene-de okaň

EU Commissioner Jozef Síkela strengthens Global Gateway partnership with Turkmenistan

Jozef Sikela met with Minister of Foreign Affairs of Turkmenistan

European Commissioner will pay visit the five Central Asian countries

Nowruz Celebration to Take Place Again at the University of California

Turkmenistan prepared extensive Program for International Year of Peace and Trust

Meeting of the Ambassador of Turkmenistan to Türkiýe with the Deputy Chairman of the AK Party