WORLD

Hindistan her sene 94 milyar m3 doğal gaz ithal edecek

Yakında ikinci aşamasına start verilen TAPI doğal gaz boru hattı ile Türkmenistan’dan “mavi altın” ithal etmeye hazırlanan Hindistan, 2040 yılında 94 milyar m3 doğal gaz ithal edecek. BP tarafından 20 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan “ BP Energy Outlook-2018 Edition” raporuna göre, Hindistan’ın enerji pazarının büyüklüğü 2040 yılına kadar her sene yüzde 4,2 büyüyecek ve toplamda günümüze oranla yüzde 165 daha büyük olacak. Bu dönemde Hindistan dünyada tüketilen enerji kaynaklarının toplamda yüzde 11’ini tek başına tüketecek. Günümüzde Hindistan’ın enerji pazarının büyüklüğü 724 milyon ton petrole eşdeğer ise 2040 yılında bu durum 1 milyar 921 milyon petrole eşdeğer olacaktır.

Doğal gazın oranı artıyor

Hindistan enerji pazarında doğal gazın payı günümüzde yüzde 6. 2040 yılına gelindiğinde Hindistan’ın enerji pazarında doğal gazın  payının artması beklenmektedir. Bu oran 22 sene sonra yüzde 7 olacak, ancak, o döneme kadar Hindistan’da tüketilen enerji kaynaklarının toplamda 2,6 kat artacağını hesaba kattığımızda bu artış oranı çok önemlidir. Bu dönemde, Hindistan enerji pazarında petrolün oranı yüzde 29’dan yüzde 25’e kadar, kömürün oranı ise yüzde 57’den yüzde 50’ye kadar azalması beklenmektedir. Yenilebilir enerjinin oranı ise yüzde 2’den yüzde 13’e kadar artacaktır.

Hindistan’ın doğal gaz pazarı 3 kat artacak

Günümüzde Hindistan her sene ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketmektedir. BP Raporundaki verilere göre, bu durum 2040 yılında 145 milyar metreküpe kadar artacaktır. Diğer bir ifadeyle Hindistan’ın doğal gaz pazarı her sene ortalama yüzde 4,5 artacaktır. Bu döneme kadar global gaz pazarının her sene ortalama yüzde 1,6 artacağını dikkate aldığımızda, Hindistan’ın doğal gaz tüketimin ne kadar hızlı artacağı açıktır. 2040 yılına kadar Hindistan doğal gaz üretimi arttırmak istemektedir. İç doğal gaz üretimi 2040 yılına kadar her sene ortalama yüzde 2,9 artması beklenen Hindistan’da bu dönemde toplamda her sene 51 milyar metreküp doğal gaz üretilecek.

Doğal gaz ithalatı 5 kat artacak

Yakında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) gaz boru hattının ikinci aşamasına, Afganistan kısmının inşasına start verildi. Birkaç sene sonra bu boru hattının başarılı hayata geçmesi ile Türkmen “mavi altını” Pakistan’da ve Hindistan’da tüketilecek. Bu dönemde Hindistan kendisinin artan doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını Türkmen doğal gazı ile karşılayacaktır. BP raporuna göre, Hindistan günümüzde her sene ortalama 19 milyar m3 doğal gaz ithal etmektedir. 2040 yılında ise, Hindistan iç doğal gaz tüketimini karşılamak için her yıl 94 milyar metreküp doğal gaz ithal etmesi gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, Hindistan 22 sene sonra ek 75 milyar metreküp doğal gaz ithal etmesi gerekmektedir.

TAPI-2 konuşulmaya başlayacak

TAPI gaz boru hattının yıllık kapasitesi 33 milyar metreküp. Bu boru hattından gelen doğal gazın bir kısmı Pakistan’da tüketilecek. O nedenle belki de çok kısa süre sonra biz TAPI-2 hakkında konuşmaya başlayacağız.

 

Dr. Döwran Orazgylyjow

 

“Atavatan Türkmenistan”

uluslararası dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal       

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

Ýene-de okaň

Get your retail therapy in İstanbul, where culture meets style.

Ata Watan Eserleri

During their visit to Qatar, delegates from Turkmenistan’s Ministry of Education engaged in fruitful discussions with their Qatari counterparts

Deligation from Turkmenistan Participates in the Forum of Rectors of Central Asian Universities

A Successfully Organized Event by ALSA: LL.M. Careers and J.D. Transfer Panel Attracts Significant Interest

Youth as Active Contributors to a Safer Future for Turkmenistan

Celebrate World Baklava Day with a Delectable Turkish Classic

Ata Watan Eserleri