GENERAL

Petronas, Türkmenistan ile işbirliğini arttırmak istiyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, 7-8 Kasım tarihlerinde Malezya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında bu ülkenin petrol devi Petronas şirketi Başkanı Datuk Zulkifli Wan Ariffin’I kabul etti. Görüşme, Sayın Devlet Başkanı’nın Malezya ziyareti çerçevesinde konakladığı Shangri La otelinde gerçekleşti.

 Petronas şirketi Başkanı Ariffin, Türkmenistan ile gelecekte de işbirliğini arttırmak istediklerini ve bu ülkede özellikle enerji alanında önemli işbirliği tecrübesine sahip olduklarını kaydetti.

Sayın Devlet Başkanı, Malezya’nın dev enerji şirketinin iki ülke ekonomik münasebetlerinin güçlendirilmesine katkılarının büyük olduğunu söyledi. Söz konusu şirket, Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki enerji yataklarının araştırılmasına ilk katılan yabancı şirketlerin birisidir. 

Görüşmede, taraflar uzun vadeli ve karşılıklı çıkar doğrultusunda bundan sonraki dönemde yapılacak işbirliği konularını değerlendirdi.

Türkmenistan ile Malezyalı Petronas şirketinin arasında önemli işbirliği alanlarının birisi de Türkmen öğrencilerinin yetiştirilmesidir. Şirket, kendi üniversitesinde Türkmenistan’ın petrol ve doğal gaz sektörü için kalifiyeli eleman yetiştiriyor. Petronas Teknoloji Üniversitesi’ne çok yıllardan beri Türkmen öğrencileri eğitime gönderiliyor.

Sayın Devlet Başkanı, 2011 yılında Malezya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Petronas Teknoloji Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görülmüştü. Petronas dünyanın en büyük petrol şirketlerindendir.

Kaynak :Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Annual festival “We are different, we are equal” held in Ashgabat

Representatives of the Mejlis of Turkmenistan participated in a meeting of the Dialogue of Women Leaders of Central Asian Countries, held in Tashkent

A telephone conversation was held between the Heads of the Foreign Ministries of Turkmenistan and the Kingdom of Morocco

The Foreign Ministers of Turkmenistan and Egypt discussed key aspects of cooperation by telephone

The Foreign Ministers of Turkmenistan and Romania held telephone talks

Ambassador of Turkmenistan to Romania was interviewed about the 30th Anniversary of Turkmenistan’s Permanent Neutrality