Türkmenistan’da ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesi ve sağlam temeller üzerinde durması için hazırlanan yatırım politikası kapsamında yabancı yatırımlar çekilmektedir. Ülkenin yatırım politikasının hayata geçirilmesinde Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası’na büyük görev düşmektedir. Bu banka Türkmenistan hükümetinin uluslararası sermaye pazarındaki resmi temsilcisi görevini yapmaktadır. Söz konusu banka aracılığıyla Türkmenistan ekonomisine yabancı kredilerin sağlanmaktadır. 2018 yılında da bu alanda bir dizi çalışmalar yapıldı.
Şubat 2018’de Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası ile Almanya’nın Commerzbank bankası arasında 121 milyon 82 bin euroluk kredi sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme kapsamında Türkmenistan Tarım ve Su Bakanlığı için Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi Avrupa’nın önde gelen tarım makineleri üreten ülkelerinin firmalarından makineler satın alındı.
Temmuz ayında Japon Uluslararası İşbirliği Bankası ile 2 kredi anlaşması sağlandı. 152 milyon 614 bin dolarlık ve 13 milyar 1010 milyon yenlik kredi anlaşmaları sonucunda Lebap vilayetinin Çarçev ilesinde 432 Megavat kurulu gücünde elektrik santrali inşa edilecek. Bu dev yatırım projesinin, Kasım 2018’de temeli atıldı. Proje, Japon Sumitomo Corporation, Mitsubishi Hitachi Power Systems ve Türk «Rönesans Holding tarafından hayata geçirilecek. Bu elektrik santrali, Afganistan’a elektrik ihracatının arttırılmasına imkan sağlayacak.
2018-2024 Kalkınma Programı kapsamında Türkmenistan’da elektrik üretimini 33 milyar kilovat/saate çıkarmak hedeflenmektedir. Türkmen elektriğini dünya pazarına ulaşmasına imkan sağlayacak diğer kredi anlaşması Asya Kalkınma Bankası ile imzalandı. Banka, Türkmenistan elektrik sisteminin modernizasyonu için 500 milyon dolar kredi sağlayacak.
Türkmenistan’ın Orta Asya enerji sistemine dahil olması, Türkmen elektriğinin ihracatını Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Afganistan-Pakistan uluslararası projesi kapsamında arttırmak mümkün olacak.
Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası BM Kalkınma Programı ile dijital bankacılık alanında bir dizi projeler hayata geçirmektedir. BM Kalkınma Programı desteğiyle dünyaca ünlü PricewaterhouseCoopers Audit S.R.L danışmanlık şirketi ile dijital bankacılık alanında orta vadeli strateji hazırlandı.
Ayrıca, 2018'de, UNDP ve uluslararası uzmanlarla ortaklaşa olarak, uluslararası ve yabancı finans kurumları tarafından finanse edilen projelere borç verme prosedürü hakkında bir belge geliştirilmiştir.