DÜNÝÄ

Doğalgaz ve petro-kimya sanayi sektöründe dev yatırımlar yolda

Türkmenistan ekonomisini daha da canlandıracak, ülkeye yabancı yatırım çekecek, inşa aşamasında ve sonrasında  dış ticarete önemli katkı sağlayacak yeni enerji yatırım projeleri hayata geçirilecek. Bakanlar Kurulu toplantısında doğalgaz ve petro-kimya sektörünün bundan sonraki dönemde büyümesi için hazırlanan projeler değerlendirildi. Söz konusu projeler, bölgesel ve uluslararası enerji piyasasındaki durumlar değerlendirilerek hazırlandı.

Lebap eyaletinde doğal gaz tesisi

Lebap vilayetinin Bagaca sahasında sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi kurulacak. Bu bölgede inşa edilecek doğalgaz ve kimya sanayi tesisinde 80 bin ton stiren-bütadien kauçuk ve 45 bin ton polisitren üretilecek. Bunun yanı sıra Mari vilayetinin Tahtabazar ilçesinin Tereşih sahasında yıllık üretim kapasitesi 13 bin ton sıvılaştırılmış gaz tesisi inşa edilecek. 

Daşoğuzda dev enerji tesisi inşa edilecek

Merkez Karakum yatağında da dev yatırım projelerini hayata geçirmek hedeflenmektedir. Daşoğuz vilayeti Yılanlı doğalgaz kompresörünün yakınlarında 2 milyar metreküp doğalgaz yeniden işlenerek, her sene 70 bin ton sıvılaştırılmış gaz üretecek tesisi kurmak planlanmaktadır. Ayrıca, bu bölgede ikinci aşamada yıllık üretim kapasitesi 200 bin ton polietilen üretim fabrikası inşa edilecek.

Balkan eyaleti : Enerji sanayinin Merkezi

Balkan vilayetinin Kiyanlı bölgesinde inşa edilecek doğalgaz kompleksinde 200 bin ton düşük yoğunluklu polietilen, 390 bin ton polipropilen, 100 bin ton polivinilklorür, 10 bin ton sıvı gaz, 82 bin ton kostik soda ve 10 bin ton hidroklorik asit üretilecek. Ayrıca bu bölgede 1,5 milyar metreküp doğalgaz işlenerek, 117 bin ton teknik tuz üretilecek.

Bunların yanı sıra 4 bin ton etilen ve 2 bin ton metanol işlenerek metildietanolamin üretimi sağlanacak. Bu ürün hâlihazırda Türkmenistan’a yurtdışından getiriliyor.

Marı vilayetinde yeni yatırımlar

Mari vilayetinde Türkmenkimya kurumu karbamid ve metanoldan 15 bin ton formaldehit üretmek istiyor.

Uzmanlara göre,  2030 yılına kadar  A-95 benzin ve dizel yakıtına olan ihtiyaç 2 kat artacak. Bu kapsamında bu ürünlerin üretimini de arttırmak hedefleniyor.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Prezidenti we Premýer-ministri zenan bolan ýurt

Türkmenbaşy şäherinde Gazagystanyň konsullygynyň täze binasy açyldy

Ata Watan Eserleri

1-10-njy ýanwar aralygynda Söwda-senagat edarasynda Täze ýyl dabaralary guralar

Eýranyň medeniyet geňeşçisi Türkmenistandaky diplomatik wezipesini tamamlady

BMG: Afrika XXI asyryň ortalaryna iň ýaş yklym bolar

Saud Arabystanynyň Owganystandaky ilçihanasy işläp başlady